پیشنهادهای دولت به بانک مسکن
مشاور وزیر راه و شهرسازی به تازگی از ارائه ی پیشنهادهای این وزارتخانه در خصوص تسهیل وام های مسکن خبر داده است. وی عنوان می کند که این وزارت خانه در نامه ای به بانک مرکزی افزایش مدت بازپرداخت تسهیلات از ۱۲ به ۱۵ سال، کاهش نرخ سود وام از ۹٫۵ به ۷ درصد و کاهش مدت سپرده گذاری به ۴ ماه را خواستار شده است. در حال حاضر استقبال خوبی از صندوق مسکن یکم صورت گرفته و با گذشت زمان و همچنین در صورتی که اصلاحاتی در جهت ارائه ی تسهیلات بهتر و راحت تر شکل بگیرد، تقاضای تسهیلات با افزایش مواجه خواهد شد. نگرانی مسئولین در این زمینه است که تا چه زمانی صندوق پس انداز یکم با اتکا به منابع خود قادر به وام دادن خواهد بود.
حسین عبده تبریزی عنوان می کند یک مسیر پیشنهادی از سوی وزارت راه و شهرسازی، انتشار اوراق توسط بانک مرکزی است. اوراقی که می تواند توسط صندوق توسعه ی ملی خریداری شده و در سطح جهانی به فروش برسد. پوشش ارزی این اوراق نیز می تواند توسط بانک مرکزی انجام شود. راه حل پیشنهادی دیگر خرید اوراق MBS بانک مسکن توسط دیگر بانک های داخلی است. تأمین منابع لازم برای این موضوع می تواند از بخش سپرده ذخیره انجام پذیرد و نرخ سود آن ۲ درصد تعیین گردد. با این کار بانک مرکزی می تواند به تقاضای واقعی مسکن کمک کند و ضمناً با کنترل حجم پول، اثرات تورمی ممکن را خنثی گرداند. همچنین وزیر راه و شهرسازی برای افزایش منابع صندوق پس انداز مسکن یکم پیشنهاد استمهال خط اعتباری مسکن از ده سال به دو برابر آن را به بانک مرکزی مطرح کرده است.
اگر مسئله ی پوشش نرخ ارز سامان پیدا کند و بانک مرکزی برای حل این مشکل اقدام کند، راه حل های قابل قبولی می تواند برای کمک به بخش تقاضای واقعی مسکن و افزایش منابع مالی صندوق پس انداز یکم ارائه شود. یکی از این راه حل ها سرمایه گذاری صندوق توسعه ی ملی در این صندوق است. پس از آن صندوق توسعه ی ملی می تواند اوراق بهاداری به پشتوانه ی رهنی بانک مسکن منتشر کند و در سراسر دنیا به فروش برساند. محقق شدن این پیشنهاد تنها در صورتی امکان پذیر است که با توجه به مدت دار بودن این طرح، نسبت به نرخ دلار و نوسانات احتمالی آن تصمیم های لازم گرفته شود. پرداخت وجوهی که بانک مرکزی به عهده می گیرد، می تواند تحت عنوان حمایت از تقاضای خرید مسکن انجام شود.
ارسال شده در نوامبر 9th, 2017