قانون مالیات بردرآمد اجاره املاک
مالیات بر املاک و مستغلات را می توان در سه دسته طبقه بندی کرد. دسته ی اول مالیات بر اجاره املاک و مستغلات، دسته ی دوم مالیات بر نقل و انتقال املاک و دسته ی سوم شامل مالیات بر مستغلات خالی از سکنه هستند. در این متن به بررسی قوانین مربوط به مالیات بر درآمد اجاره املاک پرداخته می شود.
مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات
در موضوع مالیات بر درآمد اجاره، نوع قرارداد از اهمیت فراوانی برخوردار است. اساساً دو نوع قرارداد اجاره وجود دارد که به اجاره نامه های دسته اول و اجاره نامه های دسته دوم مصطلح شده اند. در اجاره نامه های دسته اول، خود مالک به عنوان اجاره دهنده شناخته می شود و در اجاره نامه های دسته دوم موجری که قصد واگذاری ملک به شخص دیگری را دارد به عنوان اجاره دهنده عنوان می شود. مالیات بر درآمد اجاره ی دست اول بر مبلغ رهن و اجاره، منهای ۲۵ درصد بابت هزینه های استهلاک ملک وضع می گردد. مالیات بر درآمد اجاره ی دست دوم نیز بر مابه تفاوت اجاره ی دریافتی از موجر دوم نسبت به اجاره ی پرداختی موجر اول تعیین می شود.
نحوه تشخیص مالیات بر درآمد اجاره املاک
نحوه ی تعیین و مقدار مالیات بر درآمد اجاره املاک بر پایه ی نوع اجاره نامه صورت می گیرد. بنابراین عادی و یا رسمی بودن اجاره نامه بر نرخ مالیات وضع شده مؤثر است. در مواقعی که قرارداد اجاره وجود نداشته باشد و یا طرفین از ارائه ی قرارداد خودداری کنند، مالیات متناسب با ویژگی های ملک برابر با ۸۰ درصد مالیات درآمد اجاره املاک مشابه وضع خواهد شد. اگر شخصی در ملک پدری یا خانواده ی درجه یک خود سکونت گزیده باشد و یا از ملک اجدادی و یا سرپرست خود استفاده کند، مشمول معافیت مالیات بر اجاره می گردد. این شرایط تنها در صورتی که خلاف آن اثبات شود، قابل لغو خواهد بود.
بر پایه ی قانون فعلی مالیات بر درآمد اجاره، مالکین املاک مسکونی کمتر از ۱۵۰ متر مربع در تهران و پایین تر از ۲۰۰ متر مربع در سایر شهرستان ها مشمول پرداخت مالیات بر درآمد اجاره نیستند. همچنین افرادی که به غیر از دریافت اجاره بها املاک خود منبع درآمد دیگری ندارند، بر اساس قوانین سقف معافیت مالیاتی می توانند از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره املاک معاف شوند. اگر مالک خود در جای دیگری مستأجر باشد، مابه تفاوت اجاره ی دریافتی و پرداختی وی نیز مشمول مالیات بر درآمد اجاره املاک خواهد بود.
ارسال شده در نوامبر 21st, 2017