جای خالی صنعتی سازی در ساخت و ساز
وزارت اقتصاد و دارایی از نیاز کشور به تولید یک و نیم میلیون مسکن در سال خبر داده است؛ به عبارتی در ۱۰ سال آینده کشور به حدود پانزده میلیون واحد مسکونی جدید نیاز دارد. طبق برنامه های پنجم و ششم توسعه، یک پنجم از نیاز ساختمانی کشور باید به روش صنعتی تأمین گردد. این در حالی است که در حال حاضر تنها نزدیک به ۱ درصد از ساخت و سازهای مسکن در کشور به روش صنعتی انجام می شود. نیاز فعلی کشور به زیربنای ساختمانی نزدیک به چهل و پنج میلیون مترمربع در سال است. در حالی که با روش های معمول سنتی تنها می توان ۱۷ میلیون مترمربع از این مقدار را تأمین کرد. بنابراین تحقق نیاز کشور در صنعت ساختمان تنها با استفاده از روش های صنعتی سازی ساخت میسر خواهد شد.
تولید مسکن از صنایع بسیار مهم در افزایش اشتغال و رشد و رونق جامعه است. بنابراین بسیار ضروری است که در این صنعت از فنّاوری های نوین جهانی استفاده گردد. با صنعتی سازی و تولید انبوه، هم تعادل میان عرضه و تقاضا مسکن حفظ می شود و هم این صنعت برای حضور در صحنه های بین المللی آماده خواهد شد. صنعتی سازی ساختمان باعث کاهش زمان ساخت یک ساختمان می شود. استفاده از میزان دقیق مصالح و جلوگیری از پرت آن و همچنین افزایش استحکام و عمر ساختمان از دیگر مزایای صنعتی سازی ساختمان است. این عوامل در نهایت به ارزان تر شدن بهای تمام شده ی واحدهای مسکونی می انجامند.
در این میان یکی از سیاست های تشویقی دولت برای اینگونه ساخت و سازها پرداخت تسهیلات است. بانک مسکن در راستای تشویق به صنعتی سازی ساختمان به پیمانکاران اینگونه ساخت و سازها، برای ساخت هر واحد مسکونی ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان بیشتر از ساخت و سازهای معمول، تسهیلات می پردازد. به طوری که در تهران و کلان شهرها برای ساخت هر واحد مسکونی به روش صنعتی ۱۳۰ میلیون تومان و به روش سنتی ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت خواهد شد.
به عقیده ی کارشناسان و مسئولین حوزه ی ساخت و ساز برای محقق شدن صنعتی سازی ساختمان، شرایطی لازم است که باید توسط دولت مهیا شود. از مهم ترین شرایط این است که زمین هایی با متراژ بالا در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد تا به روش صنعتی و با کیفیت بالا و قیمت پایین به ساخت مجتمع های مسکونی بپردازند. ساخت در زمین های با متراژ کم با روش های نوین، صرفه اقتصادی ندارد و کمتر کسی حاضر به انجام این کار خواهد بود. در حال حاضر دولت در ساخت شهرک ها به بخش خصوصی توجه کمی داشته است. همچنین در شهرها و روستاها اغلب افراد خود اقدام به ساخت و ساز مسکن به روش سنتی می کنند. در بافت شهری از وجود متراژهای بالا برای ورود بخش خصوصی و صنعتی ساز نیز خبری نیست.
ارسال شده در نوامبر 11th, 2017